Our Workflow feestelijk geopend

Na een welkomstwoord van onderwijsmanager Rogier Raeijmaekers begint de ‘officiële opening’ van Our Workflow. Anita Karremans, directeur van Samen in de Regio vertelt wat de rol van de organisatie is bij het ontstaan van het project: “Met de subsidie van Regio West-Brabant  gingen we gelijk aan de slag en onlangs is er zelfs een bus aangeschaft. Als we iets bedenken, dan zorgen we ook dat het gebeurt. Dankzij de kracht van het netwerk kunnen we het ook waarmaken. Samen! En daarbij kun je niet altijd volgens de gebaande paden lopen. Je moet soms ook buiten de lijntjes kunnen kleuren.”

Samenwerken en verbinden

CDA Tweede Kamerlid René Peters: “Er zijn volop goede initiatieven en ideeën, maar soms blijken die in de praktijk niet goed te werken. Samenwerken en verbinden is dan vaak het sleutelwoord. En inderdaad, soms moet je even buiten de lijntjes kleuren.”

In projecten waarbij verschillende culturen samenkomen, is ook gemeenschapszin of saamhorigheid volgens Peters heel belangrijk: “Mensen moeten het gevoel krijgen dat ze ertoe doen. Bestaanszekerheid is zoveel meer dan alleen eten en drinken. Zingeving is net zo belangrijk! Ik zet me ervoor in om mensen het beste in zichzelf naar boven te laten halen. Als mensen willen, dan kan het. Daarom is Our Workflow ook zo’n prachtig project.”

Openingsceremonie

Petra Koenders, Wethouder Jeugd, onderwijs, financiën en duurzaamheid van de gemeente Bergen op Zoom; Rob Neutelings, voorzitter van de Raad van Bestuur van Curio brengen samen met Rogier en Anita gekleurde linten naar René Peters. “Dit zijn de kleuren van de vlaggen van alle bijna dertig nationaliteiten van de leerlingen op Curio isk,” verklaart Anita. “En in plaats van ze door te knippen, verbinden we ze met elkaar in Our Workflow.”

Leerzame rondleiding

Na het ‘officiële gedeelte’, krijgen de gasten uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid in verschillende groepjes een rondleiding door het gebouw. We maken kennis met de stagiaires bij de receptie, krijgen een kijkje in de kapperssalon van Mo. We zien het tuinproject, dat in samenwerking met ABN AMRO is opgezet. Nadia Alj: “Met de groente die hier straks wordt verbouwd, kunnen de koks weer heerlijke maaltijden maken.”

We zien de leerlingen die les krijgen in creatieve vakken als tekenen en houtbewerking. Techniekleraar Duncan is trots op zijn lessen en zijn leerlingen. “Wij willen straks nog meer kunnen aanbieden. Lessen metaalbewerking of elektrotechniek staan nog op de planning.” We vervolgen de route naar de ‘wasserette’ waar drie jongemannen de was strijken en vouwen voor Curio Horeca, Food en Hospitality.

Mulu leert in de werkplaats de Nederlandse begrippen van alle onderdelen van een fiets. “In Eritrea was ik al fietsenmaker, nu leer ik het om het ook in Nederland te kunnen zijn.” Begeleider Brian vult aan: “Hij kan en weet al heel veel. Het is alleen moeilijk om alle namen te kennen.” Brian loopt zelf stage bij techniekleraar Duncan en geeft ook fietsles op de fietsen die door Mulu zijn gerepareerd.

Bij de Kringloopwinkel Curiosa leren de kinderen alles over werken in een winkel. Ze krijgen taal les en leren over omgangsvormen, klantvriendelijkheid, ruilen, kledingadvies geven, etc. Een van de leerlingen is nu aan het werk bij een bekende Nederlandse winkelketen. In de kringloopwinkel zijn ook spullen te koop, voor de leerlingen, hun ouders, maar ook voor andere geïnteresseerden.

Gemotiveerd en geïnspireerd

Na afloop van de rondleiding krijgen de gasten een gezonde lunch aangeboden, bereid door de leerlingen onder begeleiding van chef Jacky Masseurs. “Wij hopen dat de aanwezigen gemotiveerd en geïnspireerd zijn om zich te binden aan of in te zetten voor Our Workflow. Zodat we over zo’n anderhalf jaar, als het project officieel wordt afgerond, zelfstandig verder kunnen. Met alle mooie verbindingen die dan zijn ontstaan, gaat dat geheid lukken!”, aldus Raeijmaekers.