Bijzondere taalles in de fietswerkplaats

De fietswerkplaats is een geliefde plek van de Eritrese Mulu. Samen met Bryan zorgt hij voor de fietsen die bij Curio isk worden geleverd. Mulu was al fietsenmaker in Eritrea, maar wil hij hiermee in Nederland verder, dan heeft hij nog wat kennis van zaken nodig. En van de taal. Bryan doet de opleiding Social Work en loopt stage bij Curio isk. Hier leert hij Mulu de Nederlandse woorden voor de fietsonderdelen en gereedschappen. En hij geeft fietsles aan de leerlingen.

Hoe komen ze aan fietsen?

Bryan: “Die krijgen we dankzij Our Workflow van de gemeente Bergen op Zoom. En via andere donaties.” Fietsen die door de gemeente worden verwijderd omdat ze verkeerd staan geparkeerd, worden een half jaar bewaard. “Als ze voor die tijd niet worden opgehaald, dan zijn ze voor ons. Fietsen die nog goed zijn, worden opgeknapt. De rest wordt gebruikt voor onderdelen.”

Wat gebeurt er met de fietsen?

Als de fietsen zijn gerepareerd, kunnen ze worden gebruikt door de leerlingen. Voor fietslessen en om van en naar huis te rijden. Ook worden er fietsen gereserveerd voor vluchtelingen die in de regio zijn ondergebracht. “Wij kunnen ook fietsen van mensen zelf repareren. Maar omdat we pas veel ‘nieuwe’ fietsen hebben gekregen, duurt het wel even voor dat klaar is.” zegt Bryan.

Samen leren we veel

Mulu is blij met zijn leerwerkplek. Hij weet al veel van fietsen. “Maar nog niet van Nederlands!” Nu leert hij aan de hand van afbeeldingen en praktijkvoorbeelden de juiste woorden. “Dan kan ik straks vertellen wat ik doe, als mensen dat willen weten.” Ook voor Bryan is het leerzaam. Als Nederlander spreekt hij de taal al prima. “Maar ik kan nog een hoop leren van Mulu over fietsen! En over een nieuw leven in een ander land.”